Ostrog i Podgorički Hram

REZERVIŠITE IZLET

Individualo

Grupno


Individualo
Grupno

Prilikom rezervacije plaćate 30% od cijene izleta, a ostatak se plaća u autobusu

Ovaj izlet posjeduje duhovni aspekt jer vam pruža priliku da obavite hodočašće jednom od najčuvenijih pravoslavnih manastira – Ostrogu, posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom i smještenom visoko na planini Ostroška greda. Manastir je osnovao kanonizovani hercegovački mitropolit Vasilije, još u XVII veku. Njegove se se mošti i danas nalaze ovdje, pružajući vjernicima utjehu, snagu pa i čuda.

Izlet podrazumijeva prvo obilazak gornjeg manastira, uklesanog u okomitoj stijeni, sa koje se pruža pogled na ravnicu Bjelopavlića. Ovaj dio se sastoji od dvije crkve: Sv. Vavedenja iz XVIII, i Sv. Krsta iz XVII veka. U prvoj je Vasilije proveo više od 15 godina, moleći se i predajući se Bogu a danas tu leže njegove svete mošti. Na mjestu na kome je ispustio svoju dušu je nikla vinova loza, koja se i danas može vidjeti.

Ostrog je treće po veličini pravoslavno svetilište na svetu. Zanimljivo je da na ovom mjestu nećete naići samo na pravoslavce, već i muslimane i katolike koji dolaze po svoj duševni mir. Zatim slijedi obilazak donjeg manastira koji je grupisan oko crkve Sv. Trojstva i kelije monaha. U donjem nivou se nalaze mošti velikomučenika Sv. Stanka. Nakon obilaska manastira, predviđen je tradicionalni ručak u restoranu koji je poznat po nacionalnim specijalitetima.

Pri povratku u Podgoricu, posjetićemo prelijepi saborni hram Hristovog Vaskrsenja. Ovaj hram je jedinstven po svom arhitektonskom izrazu koji kombinuje monumentalnost sa sofisticiranim ukrasima i umjetničkim detaljima. Pored toga, hram je i najveći u čitavoj Crnoj Gori i njegovo osvećenje u 2013. Godini, okupilo je sve predstavnike pravoslavne crkve, kao i ostalih hrišćanskih zajednica. Svetu liturgiju je vodio ekumenski patrijarh Bartolomej lično, zajedno sa moskovskim patrijarhom Kirilom. Iako izgrađen tek tokom devedesetih, hram se vrlo brzo pročuo po svojoj ljepoti i danas je to svetinja u koju hrle ljudi iz čitavog sveta a nezaobilazna je tačka u obilasku prestonice.

U cijenu izleta je uključeno: prevoz autobusom i šetnje sa stručnim vodičima

U cijenu izleta nije uključeno: ručak, ulaznica za manastir Ostrog i hram (ulaznice su po 1 e)

Mali savjet: Pri posjeti svetim mjestima, svoja ramena i koljena obavezno pokrijte

Informacije

Telefon: +382 68 576 666
+382 63 276 275
E-mail: info@atlantixtravel.com
Adresa: Jadranski put BB,
Budva 85310, Montenegro

Kontakt